En pahalı baharat olarak bilinen SAFRAN Seydişehir de...

UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan ve En pahalı baharat olarak bilinen Seydişehir'de ilk çiçekleri açtı.

Anadolu Safran'ının hasadı  Konya'nın Seydişehir ilçesi  Kesecik  Mahallesinde Eylül'de başladı ve Kasım sonuna kadar devam edecek.




Dünyanın en pahalı baharatı safran Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan safran bitkisinin ekimi ağustos sonu ve eylül ayının ilk haftasında, hasadı da ekim ile kasım aylarında yapılıyor.

Safran hakkında bilgiler aktaran Halil İbrahim Çoban "Geçen yıl ilk hasadı yaptım , bu yıl ilk yıl ki yapıtığım hasata göre daha fazla safran hasatı yaptım .Ürün veren ve toprak altında soğanların çoğalmasıyla soğanların yeri değiştirilen safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen ve 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün alınabilen bir bitki. Dedesinden kalma arazide deneme amaçlı ektiğini söyleyen çoban şu anda çiçek toplamaya başladım

Çiçeklenmenin yeni olmasından dolayı safranın az olduğunu, ilerleyen günlerde daha da çoğalacağını ifade etti. Safra Seydişehir'de yetişecek bir üründür. Kıraç toprakları çok seviyor. Sadece ayrık otlarının temizlenmesi ve çiçeklerinin tek tek toplanması gerekmektedir. Bugün ki ücretlere göre 1kg fiyatı 50 BİN TL TL. dir Soğanın kilosu 200 TL TL satılıyor.




Kaynak :seydişehir haber


Yorum Yaz

Yorum Kuralları
1- Nezaket Kuralı
2- Hakaret ve Küfür
3- İlgili Yorum
4- Bağlantılar ve Reklamcılık
5- Türkiye Cumhuriyeti Yasaları Geçerlidir
Detaylı Bilgi İçin Aşağıdaki Bağlantı Metnini Okuyunuz.
Bağlantı Metni Oku

Daha yeni Daha eski